Automobilkám Hyundai a Kia se daří. Pomohl zájem o SUV i slabší won

Jihokorejské automobilce Hyundai Motor i její sesterské společnosti Kia Motors se ve čtvrtém čtvrtletí dařilo. Jejich hospodaření podpořil slabší kurz wonu a také zájem o sportovně-užitkové vozy (SUV). Hyundai vytvořil čistý zisk 851,2 miliardy wonů (16,6 miliardy Kč) po ztrátě 203,3 miliardy wonů ve stejném období předchozího roku. Kia pak čistý zisk zvýšila o 267 procent na 346,4 miliardy wonů (6,7 miliardy Kč), oznámily dnes automobilky.

Hyundai je spolu se sesterskou automobilkou Kia Motors pátým největším prodejcem aut na světě. Loni jejich společný prodej klesl o tři procenta na 7,19 milionu vozů.

Automobilka Hyundai ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila provozní zisk na 1,24 bilionu z předloňských 501,1 miliardy wonů. Analytici v anketě společnosti Refinitiv čekali zisk 1,06 bilionu wonů. Výnosy firma zvýšila o 11 procent na 27,87 bilionu wonů.

V posledním čtvrtletí předloni Hyundai vykázal první čistou čtvrtletní ztrátu za nejméně osm let. Důvodem byl pokles prodeje v Číně. Automobilka od té doby uzavřela jednu ze svých pěti čínských továren.

Kia zvýšila provozní zisk na 590,5 miliardy z 382 miliard wonů před rokem. O 9,1 procenta tak provozní zisk překonal odhad analytiků v anketě agentury Jonhap. Výnosy vzrostly o 19,5 procenta na 16,1 bilionu wonů.

Za celý loňský rok automobilka Hyundai zvýšila čistý zisk na 3,26 bilionu z 1,65 bilionu wonů v roce 2018. Provozní zisk vzrostl o 52 procent na 3,68 bilionu wonů, výnosy pak o 9,3 procenta na 105,79 bilionu wonů.

Kia loni zvýšila čistý zisk o 58 procent na 1,82 bilionu wonů. Provozní zisk vzrostl o 73,6 procenta na dva biliony wonů, výnosy o 7,3 procenta na 58,14 bilionu wonů.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia už v prosinci 2007 spustila sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku. Nošovická továrna je jediným výrobním závodem automobilky Hyundai v Evropské unii. Zaměstnává asi 3300 lidí, dalších 8700 zaměstnanců pracuje u subdodavatelů. Hyundai se chce do roku 2025 zařadit mezi tři největší výrobce elektrických aut na světě.

Související

Sídlo společnosti Siemens

Velké tuzemské firmy mají o očkování zájem, ale nemají vakcíny

Významné české firmy mají zájem o očkování svých zaměstnanců proti koronaviru, ale vlastní očkovací centra zatím vesměs nepřipravují. Důvodem je podle nich to, že nemají dostatek informací o procesu vakcinace ani samotnou vakcínu. Své zaměstnance řada z nich testuje. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými podniky.

Více souvisejících

hyundai kia automobilový průmysl Jižní Korea Ekonomika

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 37 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy