Nové BMW Z4: Stane se hvězdou prémiové kategorie? Předpoklady k tomu rozhodně má

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 19. září 2018, 09:02 Google+

BMW odhaluje nejnovější pojetí klasické koncepce roadsteru. Nové BMW Z4 má jakožto správný otevřený sportovní automobil s emotivním designem, kompletně elektricky ovládanou plátěnou střechou a na řidiče orientovaným interiérem předpoklady stát se hvězdou prémiové kategorie.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nové BMW Z4

Nové BMW Z4 | foto: BMW

Sdílejte článek

Při vývoji karoserie, pohonu a podvozku tohoto dvoumístného vozu hrála nejvyšší prioritu agilita, dynamické výkony a precizní ovladatelnost. Jako ideální základ pro naplnění těchto cílů posloužila extrémně pevná karoserie a uchycení podvozku, inteligentní lehká konstrukce a optimalizovaná aerodynamika. Nově navržená přední a zadní náprava má přínos nejen pro sportovní jízdní vlastnosti, ale také pro jízdní komfort. A nové BMW Z4 mísí svůj ryzí sportovní rodokmen s množstvím pokročilých a špičkových prvků výbavy z oblasti asistenčních systémů, ovládání a konektivity. 

Způsob, jakým směrem se koncept roadsteru vyvinul, je při pohledu zvenku viditelný zejména na jeho proporcích. Nové BMW Z4 vypadá z jakéhokoliv úhlu pohledu přikrčeně, sportovně a kompaktně. Je o 85 mm delší než jeho předchůdce (měří 4324 mm), o 74 mm širší (nyní 1864 mm) a o 13 mm vyšší (1304 mm). Zkrácení rozvoru o 26 mm na 2470 mm, stejně jako širší rozchod kol 1609 mm vpředu (+98 mm) a 1616 mm vzadu (+57 mm) zlepšují agilitu v zatáčkách. K návykové dynamice nového BMW Z4 přispívá rovněž umístění sedadel ve středu vozu, nízko položené těžiště a minimalizovaná hmotnost s ideálním rozložením mezi nápravy v poměru 50:50. 

Výstavní premiéra nového BMW Z4 se uskuteční na autosalonu v Paříži v říjnu 2018. Celosvětové prodeje odstartují v březnu roku 2019. Nové BMW Z4 bude vyrábět společnost Magna Steyer Fahrzeugtechnik, rakouský partner společnosti BMW Group z Grazu. Montáž bude probíhat na montážní lince, která je instalována a řízena podle přísných standardů společnosti BMW Group.

Design exteriéru: ryzí estetika, zabalená do nového designového jazyka. 

Určujícími znaky emocemi naplněného a ryzího designu exteriéru nového BMW Z4 jsou precizní využití tvarů a množství charakteristických detailů. Kombinace několika málo křivek a ostře řezaných ploch vytváří velmi výrazné pojetí sportovního vzhledu. Mohutně tvarovaný přední nárazník s velkými nasávacími otvory, nízkou a širokou maskou ve tvaru ledvinek a přední světlomety umístěné na vnějších okrajích přední části jsou zárukou, že tento automobil si zpředu nelze splést s žádným jiným. Nové provedení přední BMW masky chladiče kombinuje motorsportem inspirovaný voštinový vzor s trojrozměrnou strukturou, jejíž prvky mají vertikální rozmístění připomínající tradiční lamely masky chladiče ve tvaru ledvinek. U nového BMW Z4 si svou premiéru odbývají také přední světlomety se světelnými zdroji umístěnými nad sebou. Vertikální design je v horní čísti ukončen diagonálním světelným pásem s integrovanými směrovými světly. Nové BMW Z4 je standardně vybaveno LED předními světlomety, zatímco volitelné Adaptivní LED přední světlomety navíc nabízejí funkci matrix pro neoslňující dálkové světlomety a odbočovací světlomety. 

Dlouhá kapota s prolisy ve tvaru šipky, směřujícími k masce ve tvaru ledvinek, opticky zvětšují blatníky ve stylu, který je charakteristický pro klasické sportovní vozy. Kapota přesahuje až do blatníků a je zakončena boční linkou, která přes boky vozu stoupá směrem k zadním světlometům. Druhá boční linka vychází ze vzduchových průduchů Air Breathers v předních blatnících. Toto sladění ploch napodobuje proudění větru kolem nové Z4. 

Nové BMW Z4 | zdroj: youtube.com

Do víka zavazadlového prostoru harmonicky integrovaný zadní spoiler a úzké, do typického tvaru písmene L vodorovně uspořádané zadní světlomety propůjčují zadní části nového BMW Z4 široký a k zemi přikrčený vzhled. Výrazný design zadního nárazníku ještě více umocňují otvory po jeho stranách a koncovky výfuku, obklopující výrazný zadní difuzor. 

Prostor pro individualitu: devět barev karoserie, dvě barevná provedení plátěné střechy, výbava Sport Line, M sportovní paket a model BMW M Performance.

Na výběr je jedna pastelová a osm metalických barev karoserie. Plátěná střecha je standardně nabízena v černém provedení, antracitové provedení se stříbřitým efektem je dodáváno v rámci volitelné výbavy. Střecha se ovládá elektricky a lze ji složit a natáhnout během deseti sekund, a to dokonce i v rychlostech do 50 km/h.

Několik působivých individuálních detailů nabídne výbava Sport Line nebo M sportovní paket. Výbava Sport Line se vyznačuje leskle černými designovými prvky v předním a zadním nárazníku a také 18palcovými koly z lehké slitiny. V případě M sportovního paketu jde o trojdílné nasávací otvory předního nárazníku, výraznější nástavce bočních prahů, zadní nárazník s nepřehlédnutelnými otvory po stranách a 18“ kola z lehké slitiny. Nové BMW Z4 M40i dává na odiv svůj mimořádně sportovní charakter prostřednictvím šedého provedení v barvě Cerium Grey čelních ploch nové přední BMW masky chladiče, krytů zpětných zrcátek a dalších designových prvků, včetně lichoběžníkových koncovek výfuku.

Interiér: výrazné zaměření na řidiče a špičkové prostředí. 

Díky designu interiéru, který je zaměřen na řidiče, křivkám, jež dynamickým způsobem směřují kupředu, a obložení interiéru, které se nachází pouze na několika místech, je vnitřní prostor nového BMW Z4 obrazem nefalšované radosti z jízdy. Elektrolyticky pokovené detaily přispívají k sofistikovanému prostředí uvnitř roadsteru, zatímco jasně strukturované uspořádání ovládacích prvků zaměřuje pozornost ještě více na zážitky z jízdy. Tvar vnitřních panelů dveří odkazuje na klínovitý profil, který je zřetelně viditelný v bocích vozu, což zdůrazňuje harmonii exteriéru a interiéru. 

img-responsive

Nové BMW Z4 | foto: BMW

Řidič i spolujezdec sedí ve specifických sportovních sedadlech s integrovanými opěrkami hlavy, navržených přímo pro tento model. BMW Z4 sDrive30i je uvnitř standardně čalouněno kůží Vernasca, která je k dispozici v provedení černá, bílá Ivory, hnědá Cognac a červená Magma, přičemž každé barevné provedení je sladěno s kontrastním prošíváním a lemováním. Standardní výbavou pro BMW Z4 M40i je interiér čalouněný kůží a alcantarou s modrým kontrastním prošíváním a lemováním. Obložení interiéru může být kromě standardního stříbrného provedení Quartz Silver alternativně také v leskle černém provedení a hliníkových provedeních Aluminium Mesh Effect a Aluminium Tetragon. Volitelný větrný deflektor „pasuje“ mezi integrované ochranné oblouky. Ty mají v případě výbavy Sport Line vzhled matného hliníku, u M sportovního paketu jsou leskle černé a u BMW Z4 M40i v šedé barvě Cerium Grey. Pro tyto modelové varianty je možné zvolit také speciálně navržené prahové a ozdobné lišty, palubní desku v provedení Sensatec a M sportovní sedadla s dalšími možnostmi nastavení. M sportovní paket a model M Performance nabízejí navíc M kožený volant, M pedály a M odkládací plochu pro řidičovu levou nohu. 

Vytisknout

Diskuze: Nové BMW Z4: Stane se hvězdou prémiové kategorie? Předpoklady k tomu rozhodně má

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Vizualizace systému rozšířené reality WayRay ve vozech Porsche

Kabiny sportovních aut jak z počítačových her? Ve Švýcarsku už na tom pracují

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud